Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zo ziet een behandeling met hyperbare zuurstoftherapie eruit

Zo ziet een behandelsessie met hyperbare zuurstoftherapie eruit

Een nieuw behandeltraject ingaan, nadat u (enige tijd geleden) ‘schoon’ verklaart bent, is een pittige en dappere beslissing. Daarom willen wij u zo goed mogelijk voorbereiden op de sessies. In dit artikel geven we u een kijkje in een behandelsessie met hyperbare zuurstoftherapie. Dit doen we door één van onze patiënten, namelijk mevrouw van der Meer, te volgen.

Behandelingen met hyperbare zuurstoftherapie worden gevolgd met een nagenoeg vaste groep mensen op steeds dezelfde tijd. Wij merken dat de groepen vaak naar elkaar toe trekken en elkaar door de behandelingen heen slepen, zo ook bij de ‘smurfen’. De ‘smurfen’ is de zelfbedachte naam van een groep patiënten die wij de afgelopen periode mochten behandelen. Mevrouw van der Meer behoort tot deze groep patiënten.
Zo ziet een behandeling met hyperbare zuurstoftherapie eruit

Voorafgaand aan iedere sessie worden patiënten altijd een half uur van te voren verwacht. Wanneer de ‘smurfen’ aan de beurt waren hoefden onze verplegers niet op de klok te kijken. Deze groep was al snel te horen aangezien zij al kletsend en lachend het centrum kwamen binnen lopen. 

“Doordat je acht weken lang samen in de zuurstoftank zit bouw je een band met elkaar op. Dat je pijn hebt wil nog niet zeggen dat je geen plezier kan maken.”

– Mevrouw van der Meer, één van onze patiënten uit de ‘smurfen’ groep.

Het half uur van tevoren wordt gebruikt ter voorbereiding op de sessie. Elke patiënt ontvangt een schoon setje katoenen kleding en sokken om te dragen tijdens de behandeling. Mocht u zich hebben afgevraagd waarom deze groep patiënten zich de ‘smurfen’ noemen, het setje kleding is blauw van kleur. Vandaar dus. 

“Deze gezellige bende in blauwe pakjes helpen elkaar hier doorheen.”

Na het omkleden nemen de patiënten onder leiding van een verpleegkundige plaats in de zuurstoftank. De verpleegkundige houdt de patiënten tijdens de behandeling goed in de gaten en beantwoordt eventuele vragen. Daarnaast is er een operator aanwezig. De operator houdt via beeldschermen elke behandeling in de gaten. Mocht iemand zich ineens niet lekker voelen en de hogedrukkamer willen verlaten, dan is dat mogelijk. 

Gedurende een behandelsessie ademen patiënten, via een masker, 100% zuurstof in. Het is belangrijk dat elke patiënt tijdens de start van elke behandeling de oren klaart. De luchtdruk zal namelijk heel langzaam worden opgebouwd in de kamer en dit is mogelijk te voelen in de oren. Dit drukgevoel is gemakkelijk te verhelpen door even te slikken, op een snoepje te zuigen, te gapen of te klaren. Patiënten worden hierin goed begeleid.

Een behandeling duurt bijna twee uur, waarbij patiënten vier keer een korte pauze krijgen. U kunt dan een slokje water drinken of een praatje maken. 

“Er wordt veel gelachen en dat maakt het onderduiken met zuurstofmasker minder belastend.”

Na de pauze gaat de behandeling weer door. Drinken of kletsen is dan niet mogelijk, maar tijdens de behandeling kunt u gerust iets voor u zelf doen. Een boek lezen, puzzelen, muziek luisteren, werken of mediteren is allemaal mogelijk.

Het team van het MCHZ wil mevrouw van der Meer graag bedanken voor het delen van haar verhaal en alle ‘smurfen’ voor de gezelligheid. 

Overweegt u zelf hyperbare zuurstoftherapie? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek met een arts. Hij zal uitleggen wat de therapie voor u kan betekenen.

Scroll naar boven