30 juli 2019
Klik hier om de filmreportage te bekijken of voor het gehele artikel
Het aantal duikers met gezondheidsklachten dat zich meldt bij het ADRZ in Goes neemt sterk toe. Dat constateert het Medisch Centrum Hyperbare Zuurstoftherapie (MCHZ) waar de duikers behandeld worden. De meesten zijn tijdens het duiken te snel naar de oppervlakte gekomen. De toename komt volgens dokters van het centrum omdat meer duikers diepere duiken maken dan voorheen. Vooral Belgische duikers komen daarna met klachten naar het centrum.
Er zijn dit jaar al veertien duikers behandeld in het MCHZ in Goes. Dit is een toename ten opzichte van de afgelopen jaren. Zo kwamen er in 2017 in een heel jaar vijf duikers om zich te laten behandelen en in 2018 acht. Als de lijn zich doorzet, wordt dit jaar voor het centrum zelfs drukker dan 2015. Toen hadden in een heel jaar tijd vijftien duikers een behandeling onder druk nodig.
Duikarts Tjeerd van Rees Vellinga van het MCHZ maakt zich zorgen: “Het is een enorme hoeveelheid duikers. Daar moeten we toch eens even over praten met onze Belgische collega’s.” Daarom heeft de dokter van het Goese centrum zijn Vlaamse collega gesproken. Ze gaan meer informatie uitwisselen en samen deze stijging in de gaten houden.
Extreem diep
De duikers die met klachten komen hebben volgens Van Rees Vellinga meestal ook een extreem diepe duik achter de rug. “Dit is niet normaal.” Vroeger zag hij ook duikers na een diepe duik, maar werd het ook afgewisseld met minder diepe duiken.
In Zeeland zijn zo’n 800.000 duiken per jaar. Procentueel gezien is het aantal keer dat het misgaat te verwaarlozen en raken er waarschijnlijk veel meer mensen gewond op het voetbalveld. Het verschil is wel dat wanneer het tijdens het duiken misgaat, het sneller een groot probleem is omdat eerste hulp niet meteen gegeven kan worden.
Altijd beschikbaar
Het MCHZ in Goes is het enige centrum in Nederland dat altijd beschikbaar is, 24 uur per dag, zeven dagen per week. De tank wordt ook gebruikt voor andere behandelingen. Dat betekent dat duikers soms zelfs vanuit Groningen naar Goes rijden voor een behandeling.
Door het grote aantal behandelingen van dit jaar, was het bijna niet meer te doen om dat financieel rond te krijgen. Dokter Van Rees Vellinga is trots dat er een oplossing is gevonden. Verzekeraar CZ geeft het MCHZ nu een beschikbaarheidsvergoeding waardoor het ziekenhuis in Goes duikers kan blijven behandelen.
Klik hier om de filmreportage te bekijken of voor het gehele artikel