‘Dankzij zuurstoftherapie kan ik weer rekken en strekken zonder iets te voelen’
De diagnose kwam als donderslag bij heldere hemel. “Ik was nog geen vijftig en had nergens last van”, vertelt Bea Hommel. “Toch werd er anderhalf jaar geleden borstkanker ontdekt tijdens een bevolkingsonderzoek.”
Vanaf dat moment ging het allemaal zo snel, dat Bea nauwelijks tijd had om het slechte nieuws te laten bezinken. Er volgden aanvullende onderzoeken en twee weken later werd ze geopereerd. “Dankzij dat bevolkingsonderzoek waren we er op tijd bij. Ik was heel strijdvaardig”, blikt ze terug. “Vijf weken na de operatie startte ik met de bestralingen en in het begin dacht ik: ‘Het gaat best wel’, maar later kreeg ik toch klachten. Ik kreeg last van oedeemvorming en had veel last van mijn ribben, waardoor ik moeilijk kon bewegen.”
Bestraling kan het gezonde weefsel aantasten
Bea is beslist geen uitzondering. Een bestraling kan namelijk niet alleen schadelijke cellen uitschakelen, maar ook het gezonde weefsel aantasten. De gevolgen daarvan zijn bij de één heel snel merkbaar, terwijl bij de ander pas jaren later problemen ontstaan.
Bea hoorde bij die eerste groep en kreeg al snel klachten. Om de pijn te verminderen, werd er een kuur voorgeschreven, maar die had nauwelijks effect. “Op dat moment las ik in de krant een artikel over zuurstoftherapie. Ik had geen idee of ik daar baat bij kon hebben, maar ik besloot om naar dat zuurstofcentrum te bellen.”
Hoe werkt zuurstoftherapie?
Het centrum voor hyperbare zuurstoftherapie waar Bea op doelt, is gevestigd in het Adrz in Goes. Tijdens de therapie die hier wordt gegeven adem je honderd procent zuurstof in via een masker bij een druk die hoger is dan de gebruikelijke omgevingsdruk. Dat zorgt ervoor dat weefsels die een tekort hebben aan zuurstof, beter van zuurstof worden voorzien. Hierdoor worden nieuwe bloedvaatjes aangemaakt, de doorbloeding wordt beter, pijnklachten verminderen, het bestraalde weefsel wordt soepeler en problematische wonden en infecties kunnen sneller én beter genezen.
De behandelingen
“Na mijn telefoontje kon ik al heel snel terecht voor een intakegesprek en een week later kreeg ik de eerste behandeling. In het begin vond ik het best wel spannend”, geeft Bea toe. “Toch viel het allemaal erg mee. Je wordt goed begeleid door het team, ze zijn daar allemaal zo vriendelijk, dat is heel fijn. Na een paar keer nam ik een boek mee en ging ik zitten lezen tijdens de behandeling. Dan gaat de tijd zo voorbij.”
“Ik heb veertig behandelingen gehad. En ja, dat is intensief, ik werd elke dag om kwart over zeven opgehaald en was pas aan het eind van de ochtend weer thuis, maar ik heb er zoveel voor teruggekregen. Het bestraalde weefsel is soepeler geworden, de oedeem in mijn arm is weg en de bestraalde borst heeft weer grotendeels z’n natuurlijke kleur teruggekregen. Rekken en strekken of iets optillen ging moeizaam en nu kan ik dat zonder iets te voelen. Ik heb minder pijn en meer bewegingsvrijheid. Ik werkte in de zorg en wilde heel graag terug in de maatschappij. Voor ik startte met de zuurstoftherapie had ik niet het idee dat dat zou lukken, maar nu ben ik weer voorzichtig aan het werk. Ik ben dankbaar dat deze therapie mogelijk was.”
Meer informatie
Hyperbare zuurstoftherapie wordt gegeven in het Medisch Centrum Hyperbare Zuurstoftherapie (MCHZ) in het souterrain van het Adrz in Goes en wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering.
Kijk voor meer informatie op www.hyperbaarcentrum.nl of neem contact op via 088 – 125 42 90 voor een gratis intakegesprek bij één van de medisch specialisten. Hiervoor is geen verwijsbrief nodig.
Overige aandoeningen
Naast de klachten na bestraling zijn er nog diverse aandoeningen die succesvol behandeld kunnen worden door zuurstoftherapie, zoals chronische en complexe wonden aan de diabetische voet, zuurstoftekort na huid-, spier- of bottransplantatie, osteomyelitis of zuurstoftekort in het spierweefsel na een trauma of door een infectie. Het volledige overzicht van aandoeningen is te vinden op www.hyperbaarcentrum.nl