Johan Kempenaars

‘De specialist in het ziekenhuis sprak al over een gedeeltelijke amputatie van de voet’

Johan Kempenaars uit Roosendaal kreeg plotseling klachten aan zijn voet. “Er zaten wondjes en ik had veel pijn”, vertelt hij. “Ik ging naar een specialist in het ziekenhuis, maar de wondjes gingen maar niet dicht.”

Dat was verontrustend. Johan Kempenaars heeft diabetes en door verhoogde bloedsuikerwaarden kunnen de bloedvaatjes en zenuwen beschadigd raken, waardoor de doorbloeding en het gevoel in de voeten kan verminderen. Doordat er in zijn diabetische voet minder zuurstofrijk bloed wordt aangevoerd, heeft hij meer kans op bacteriële infecties, waardoor wondjes aan de voet niet of nauwelijks genezen en zelfs kunnen uitmonden in ernstige infecties.

“Toen de wondjes na maanden tobben nog niet waren genezen, sprak de specialist in het ziekenhuis al over het risico van een gedeeltelijke amputatie van de voet”, vervolgt Johan. “Ik schrok me kapot. Als ik wilde, kon ik nog wel zuurstoftherapie proberen. Natuurlijk wilde ik dat. Ik maakte een afspraak bij het Medisch Centrum voor Hyperbare Zuurstoftherapie in Goes en kon al snel starten met de therapie. Ik moest acht weken lang, elke werkdag naar Goes voor een behandeling. Heel eerlijk gezegd, zag ik daar best een beetje tegenop. Maar ik wilde mijn voet niet kwijt. Bovendien zat ik al een half jaar in de ziektewet en ik kon ook niet meer voetballen, terwijl ik dat al vijftig jaar doe. Kortom: er moest iets gebeuren.”

Johan Kempenaars

Hoe werkt zuurstoftherapie?

Tijdens deze therapie adem je honderd procent zuurstof in via een masker bij een druk die hoger is dan de gebruikelijke omgevingsdruk. Dat zorgt ervoor dat weefsels die een tekort hebben aan zuurstof, beter van zuurstof worden voorzien. Wanneer deze behandeling gedurende een aantal weken dagelijks wordt herhaald, worden rondom de wond nieuwe bloedvaatjes aangemaakt, waardoor de doorbloeding verbetert. Daarnaast worden de witte bloedlichaampjes in het afstervende wondweefsel gestimuleerd en deze zijn hard nodig om het geïnfecteerde weefsel in de wond af te voeren. Op die manier kan de wond aan de diabetische voet volledig herstellen.

De wonderen zijn de wereld niet uit

“En dat gebeurde”, beaamt Johan. “Na drie weken waren de wondjes al dicht. Dat is toch ongelooflijk? Ze zeggen wel eens: ‘De wonderen zijn de wereld nog niet uit’. Nu weet ik dat die uitspraak klopt. Ik had nog nooit een wonder meegemaakt, maar dit voelt echt als een wonder. Ik had al meer dan een half jaar pijn en kon niks meer. Nu kan ik weer een balletje trappen.”
Scroll naar boven